8 lutego 2016

Ciasteczka francuskie z powidłami

Pomysł na szybkie i łatwe słodkości? Ciasteczka francuskie z ulubionym nadzieniem. W sklepach jest ograniczona ilość zawartość takich ciasteczek, a gdy robimy je sami to ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. I tak np. moje są z powidłami śliwkowymi.


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • powidła śliwkowe (lub inny ulubiony dżem)
  • jajko

Ciasto francuskie wałkujemy i kroimy na 15 kawałków (lub 12 jeśli chcemy większe ciastka). Na środek każdego prostokąta kładziemy po łyżeczce powideł, możemy je trochę rozsmarować. 
Ciastka składamy na pół, a brzegi dokładnie zawijamy. Gotowe ciasteczka smarujemy rozbełtanym jajkiem.

Pieczemy na złoty kolor ok.20-25minut w temperaturze 200stopni.