15 lutego 2016

Kartoflanka z boczkiem i grzankami

Zupa ziemniaczana inaczej zwana kartoflanką to tradycyjna kuchnia zarówno polska, jak i niemiecka. Różni się jedynie detalami. Pożywna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na zimniejsze dni, do zrobienia w niecałe 30minut i na każdą kieszeń. 
Kartoflanka to również idealny sposób na przemycenie nielubianych warzyw.

 
Składniki (na 3-4 osoby):
  • 0,5kg ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • mała cebula
  • 1-1,5litra bulionu
  • 3-4 plasterki surowego boczku 
  • odrobina oleju 
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3-4  kromki pieczywa


Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy przesmażoną cebulę i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 20minut.

W międzyczasie plastry boczku kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni na złoty kolor. Gotowy boczek przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłoną nadmiar tłuszczu. 

Podobnie robimy z kromkami chleba.Najpierw odkrawamy skórki, a resztę kroimy w kostkę i również smażymy na suchej patelni na złoty kolor. 

Gotową zupę miksujemy (nie musimy dokładnie) doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy. Możemy również dodać odrobinę śmietany. Podajemy z grzankami i boczkiem.
Kuchnia niemiecka 2016