4 lutego 2016

Polędwiczki wieprzowe w marynacie z pastą curry

W dzień, w którym królują pączki warto na obiad zjeść coś lżejszego, dlatego wybrałam polędwiczki wieprzowe. Marynatę wymyśliłam sama z zawartości lodówki i muszę przyznać, że wyszła na prawdę bardzo dobra. A do tego kasza kuskus i mix sałat. Idealna równowaga do pączków ;)

 
Składniki:
  • ok. 0,5kg polędwicy wieprzowej
  • koncentrat pomidorowy (1łyżeczka)
  • czerwona pasta curry (1 łyżeczka)
  • musztarda (1łyżeczka)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • woda (1 łyżka)
  • sól, pieprz


Polędwicę oczyszczamy, kroimy na plasterki o grubości 1cm i kładziemy do miski. 
Do szklanki dodajemy koncentrat, pastę curry, musztardę, przyprawy, wodę oraz oliwę oliwek. Dokładnie mieszamy i gotową marynatą polewamy mięso. Odkładamy na 20-25minut.

Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i przekładamy mięso. Smażymy 4 minuty z każdej strony. 
(Gdy do marynaty dodaję tłuszcz, nie używam już go do smażenia)

Podajemy z ziemniakami lub kaszą kuskus i ulubioną surówką.