23 lutego 2016

Łosoś w marynacie z musztardy i pasty curry

Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Można ją przyrządzić na tysiące sposobów z milionem dodatków. Ale dla mnie łosoś, najlepszy jest z minimalną ilością dodatków tak, aby podkreślić jego smaku, a nie przyćmić.

Mój dzisiejszy pomysł na łososia wymyśliłam po otwarciu lodówki. Podobną marynatę próbowałam ostatnio na polędwiczkach.


Składniki (dla 3 osób):
  • ok. 400-500g świeżego łososia
  • szczypta soli
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek

Łososia pokroiłam na 3 kawałki, delikatnie zdjęłam z niego skórę i oczyściłam z ewentualnych łusek. Każdy z kawałków oprószyłam szczyptą soli.

W szklance wymieszałam musztardę, pastę curry, sok z cytryny i oliwę. Gotową marynatą posmarowałam kawałki łososia i odłożyłam na 20minut. 
Piekłam w temperaturze 180stopni przez 25minut.
 
Łososia podałam z ryżem oraz ze szpinakiem z pomidorkami. Wymieszałam je razem, aby ryż wchłonął nadmiar soku z pomidorów.