3 lutego 2016

Prosty kapuśniak na żeberkach

Chciałabym przedstawić Wam moją wersję na prosty i tradycyjny kapuśniak na żeberkach. Z kiszonej kapusty, ale bez cebuli i skwarków. 


Składniki:
  • 0,5kg kiszonej kapusty
  • żeberka wieprzowe
  • 2-3 litry wody
  • duża marchew
  • pietruszka
  • seler
  • 3 ziemniaki
  • sól, pieprz
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • odrobina mielonego kminku
  • pół łyżeczki majeranku

W mniejszym garnku gotuje żeberka około godziny. 

Następnie przekładam je do dużego garnka zalewam wodą, dodaję marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziele angielskie i liście laurowe. Warzywa najczęściej wrzucam w całości dopiero pod koniec wyjmuję, kroję i ponownie dodaję do zupy. Po prostu łatwiej i szybciej je wtedy pokroić :)


Po jakiś 20 minutach pokrojone ziemniaki, sól, pieprz i kminek. Gdy warzywa są miękkie dodaje kiszoną kapustę, doprawiam majerankiem i gotuję jeszcze przez 20-30minut (tak aby kapusta była miękka). 
Gotowe.