16 lutego 2016

Surówka z kalarepy, jabłka i marchewki

Kalarepa doda krzepy. Jest bogatym źródłem minerałów i witamin, zwłaszcza witaminy C. Ma właściwości przeciwnowotworowe i bakteriobójcze. Ponad to kalarepa jest bardzo niskokaloryczna więc można ją chrupać bez wyrzutów sumienia.
Jak dla mnie, kalarepa, najlepiej smakuje na surowo bez żadnych dodatków. Jednak dzisiaj postanowiłam zrobić z niej pyszną i prostą surówkę z jabłkiem i marchewką.

Taka surówka pasuje niemal do wszystkiego.

 
Składniki:
  • 2 kalarepy
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 60g jogurtu naturalnego gęstego
  • sól, pieprz
  • kilka kropli soku z cytryny

Kalarepy,  jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i doprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy.

Polewamy gęstym jogurtem, mieszamy i gotowe.
 
Smacznego