9 marca 2016

Kurczak curry na mleku kokosowym

Mój sposób na smaczny, szybki i prosty obiad. Lubię takie rozwiązania, zwłaszcza że za każdym razem możemy otrzymać inny smak, wystarczy zmienić warzywa, mięso albo sos.

 

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • mieszanka warzyw orientalnych
  • mleko kokosowe
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • ok. 1 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • ryż


Mleko kokosowe, jeszcze w puszce, doprawiłam curry, kurkumą i papryką słodką. 
Pierś pokroiłam w średnią kostkę, zalałam połową mleka kokosowego i dodałam odrobinę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszałam, tak aby wszystkie kawałki były pokryte mlekiem. Odstawiłam na ok. godzinę (jeśli nie mamy za dużo czasu może być na 15-20 minut).

Po tym czasie gotowe mięso przełożyłam na patelnie i podsmażyłam z każdej strony przed ok. 20-25minut. Do pozostałej połowy mleka dodałam pastę curry i dokładnie wymieszałam. 

Do kurczaka dodałam mieszankę warzyw i po 10 minutach dodałam resztę mleka kokosowego. Wedle uznania możemy doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i zostawiłam na 5minut. 

Po tym czasie dodałam ugotowany ryż (ryż gotowałam o 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu). I podsmażamy przez  ok.5 minut, tak aby ryż wchłonął część sosu.

I gotowe.

Smacznego :)