26 marca 2016

Mazurek wielkanocny

To jest mój  pierwszy mazurek i muszę przyznać, że wyszedł całkiem ładnie. Mam nadzieję, że jest również smaczny.
Jest on całkiem łatwy w przygotowaniu,  ale zawiera sporo elementów do zrobienia. 

Przepis pochodzi z gazety "Pyszne".


Składniki:
  • 250g mąki
  • 80 g cukru (ja dodałam trochę mniej)
  • 1 jajko
  • 240 g masła
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego (ale ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
  • 160g orzechów włoskich
  • 135ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 340g gęstej masy kajmakowej (u mnie o smaku tiramisu)
  • dżem do posmarowania (ja wybrałam jagodowo-jeżynowy)

Ciasto
Mąkę, cukier oraz cukier waniliowy wymieszać i dodać 80g pokrojonego w kostkę masła. Całość posiekać do uzyskania drobniutkich grudek. Dodać jajko oraz proszek do pieczenia i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem foremce (ja użyłam foremki aluminiowej). Pieczemy przez 15-20 minut w 180stopniach. Zostawić do ostygnięcia.
 
Masa orzechowa
Orzechy zmielić. Mleko zagotować z cukrem pudrem i zalać nim orzechy. Wymieszać i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie orzechy wchłonął mleko i powstanie gęsta, orzechowa masa. 

 
Masa kajmakowa
Resztę masła ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy masę kajmakową. Miksujemy do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
 
Wystudzone ciasto smarujemy cienko dżemem i wykładamy zimną masą orzechową. Wyrównujemy. Na wierzch kładziemy masę kajmakową i również wyrównujemy.

Odstawiamy do zastygnięcia.