26 marca 2016

Sernik krakowski

Ten przepis pochodzi z gazety "Kobieta i życie" i polecany jest przez samą Magdę Gessler.



Składniki:
Ciasto
  • 20dag masła
  • 30dag mąki
  • 10dag cukru pudru
  • szczypta soli
Masa serowa
  • 80dag twarogu
  • 4 jajka
  • 20dag cukru pudru
  • 10dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (lub mąki ziemniaczanej)
  • miąższ z 1 laski wanilii (u mnie cukier z prawdziwą wanilią)
  • 5 dag namoczonych rodzynek
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa)
  • sok z 1/2 cytryny
  • masło do blachy
  • żółtko do posmarowania wierzchu

Posiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą. Dodaj żółtka i rozcieraj ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
Odetnij 2/3 ciasta i wylep nim spód natłuszczonej blachy. Nakłuj i piecz 10 minut w 200stopniach. Lekko przestudź.

Ser zmiel 3 razy, żółtka utrzyj z cukrem, partiami dodawaj ser i masło. Na końcu dodaj śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Utrzyj na gładko i połącz z ubitymi na sztywno białkami. Dołóż miąższ wanilii, namoczone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wylej masę na podpieczony spód.

Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój na 1-centymetrowe paski. Ułóż je na serniku tworząc kratkę i posmaruj ją roztrzepanym żółtkiem. 

Piecz godzinę w 180stopniach.