1 maja 2016

Chleb pszenny

Świeży, pachnący chleb... coś niebiańskiego. Zapach kojarzy mi się z dzieciństwem, beztroską i czymś niesamowicie ciepłym i przyjemnym. Chleby z supermarketów również ładnie pachną, ale niestety mają też mnóstwo niepotrzebnych dodatków, a z kolej te z piekarenek są osiągalne tylko w godzinach bardzo porannych. 

Najlepszym sposobem na to jest.... zrobić sobie chleb w domu.

Z resztą po całym tygodniu pracy, dobrze jest wyżyć się na gnieceniu ciasta ;)





Składniki:
  • 200g mąki z pełnego przemiału
  • 300g mąki pszennej luksusowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 30g miękkiego masła
  • ok. 350g letniej wody

Obie mąki łączymy z drożdżami, cukrem i solą, dodajemy miękkie masło. Mieszamy i dodajemy stopniowo wodę.
Wyrabiamy ciasto, tak aby było lepkie i gęste.
Gotowe ciasto przekładamy do, wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i posypanej otrębami, formy 30x10cm.
Przykrywamy folią lub ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na 1,5h.

Pieczemy w 200stopniach "góra-dół" przez ok. 40 minut, w zależności od mocy piekarnika. 



Smacznego