15 października 2016

Ogórki w curry

Ten pomysł na ogórki dostał kiedyś mój tata. Na początek zrobiliśmy tylko tak na spróbowanie. Jednak okazało się, że jest to idealny dodatek do kanapek i świetnie sprawdzają się na imprezach. Bardzo szybko znikają ze stołu.



Składniki:
  • 2 kg ogórków
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • liście selera
  • gorczyca
  • cebula


Sposób przygotowania:​

​Wodę gotujemy z octem, solą, cukrem i curry. Zalewę zostawiamy do ostudzenia. Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 
Słoiki parzymy, na dno kładziemy po jednym liściu selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ogórki układamy ciasno, zalewamy i zakręcamy. 
Pasteryzujemy przez ok 5 minut.