17 października 2016

Świeży śledzik w zalewie octowej

Dzisiaj kolejny polski rarytas, czyli śledź w tradycyjnej zalewie octowej z cebulą i ogórkiem kiszonym. Jedyną, małą zmianą są świeże śledzie (prawie) prosto z wody, zamiast sklepowych matiasów. 
Dobre nie tylko na święta.


Składniki:
  • 1 kg świeżych śledzi (tuszki)
  • 1 litr wody
  • półtorej szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 małe cebule
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskiego
  • 14 ziarenek pieprzu

Sposób przyrządzenia: 

Zalewa
Cebulę kroimy plastry, a ogórki w średnią kostkę. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy ocet, cukier sól, cebulę, ogórki, listek laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość gotujemy i studzimy.

Tuszki śledzi dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i układamy w słoikach. Kiedy zalewa jest prawie zimna, zalewamy nią śledzie i zakręcamy słoiki. Wkładamy je do lodówki.

Śledzie są gotowe po kilku dniach.